Pages

Tuesday, 22 April 2014

Am I Too Much or Is It A Normal Habit as A Mother?

Over the weekend haritu, sempat la belek handphone Encik Hubby. Wahhh rasa kelakar bila tengok gambar tak berapa candid yang disimpan oleh Encik Hubby. Photo of mine tengah mabuk shopping baju Irfan. Sekali tengok macam tindakan luar kawal lak. Tapi bila diingat balik, on that day itself, Encik Hub memang ada tanya, "You mengucap dan beristighfar tak tadi sebelum start shopping?" Dengan muka senyum perli dia tanya. I remembered answering him, "I did! Sebab tu banyak ni je.. hehe"

 

Ahaaaaa.. here I have decided!
I realized having this kind of hobby and stress releasing activity since I got this little child of mine. Mama love you, honey!

Sunday, 20 April 2014

DEMC and us: An Experience

Sejak balik sini for good, our little wee boy selalu demam. Irfan started his life in nursery. Lepas tu mula la balik dengan viruses ke rumah. Susah nak cakap, most probably sebab antibody dia sendiri yang lemah. Masa mula-mula duduk nursery, he was fine. Towards water crisis yang berlaku di Kuala Lumpur dan Selangor, I realized his body immune system dah jadi kurang. Biasa lah, air kena catu, tak berapa bersih, lepas tu jerebu dan cuaca kering yang teruk.  As a mother, and probably a little more luckier, ada sikit medical/health education background, menjadikan Farah lebih concious about his health. 

Once he started to experience nonstop diarrhea-ing dan a little bit vomitting, my mind set dah mula jadi lebih alert. Mula monitor berapa kali sejam, berapa kali sehari, berapa banyak fluid intake untuk dia keep on hydrated. Tapi unfortunately, this little son tergolong dalam child yang terus fobia untuk makan dan minum, takut vomit dan poo. Setelah seharian memujuk dia makan dan minum --> I end up tak berjaya. We decided bawa Irfan to hospital untuk di-drip. Ikutkan hati, memang tak nak tengok jarum kat tangan kecil anak kita. Tapi, kena kuatkan hati untuk maintain his body hydrated kan. One of the nearest hospital to home is Darul Ehsan Medical Centre, a Specialist Hospital. Masa tu, memang tak kira pasal duit. Yang penting, the fastest treatment you can get. Nothing worth more than your child's life and health! I chose to be warded. Sebab kalau on drip dan tak rehat kat situ, memang sangat lah penat. Tambah lagi I am on my second trimester pregnancy with the second child.

On his first day
The overall hospitality in DEMC 
Gaya pasrah on his final day in hospital, lepas kena tepuk butt dengan Dr Koshi!
Overall service di DEMC Shah Alam amat memuaskan. We are happy with the treatment. Memanglah kita kena spend bila masuk sini. Tapi selalulah kita ingatkan diri sendiri, setiap sen rezeki yang kita cari dan perolehi, ada bahagian orang lain, especially anak kita. Nothing worth more than that in your life.

A very welcoming service
And specially dedicated to Dr Varughese Koshi (Irfan had miracle when he sees him!) and all the nurses of Floor 6, DEMC, thank you so much for the service provided. Thumbs up! :)

Friday, 4 April 2014

Malay Beach Wedding: She's Married, Finally!!

Finally, my hunny bunny sister is married. Congratulations Ifa and Zudin! You will always be my little sister, Ifa.. To Zudin, welcome to our big family. Pesan dari husbandku: "Sampai ke tuo lah kito bersamo".. Mana taknya, childhood friend husband dah jadi biras dia sendiri. Hehe..

Persiapan majlis perkahwinan mereka mengambil masa lebih kurang 6 bulan. Tapi, masa first time Ifa bagitahu dia nak buat beach wedding theme tu, mula la kami terbayang ala-ala matsalleh punya wedding gitu. But now, Alhamdulillah.. semuanya berjalan lancar dan dah pun berlalu.


The evening preparation before the final event at night
Tempat ni tersangatlah cantik. Mines Wellness Hotel. Memang tak terfikir how beautiful a wedding will be in this hotel.



Creative doorgift wrapping by our mummy

Little Irfan and his daddy! Momma proud of you, darling!

Pengantin with their candle light dinner

Our uncle and aunties

Here are the beautiful and romantic moment captured during that night. Sorry la Ifa, I tak sempat nak update and share your precious moment in this blog. Tapi akhirnya I managed to find a little ample time to type it out.  
The final and foremost photo, me and my lovely cousin Deno. thanks for coming, dear!
 And to both of you Ifa and Zudin, may your marriage lasts till Jannah. Hugs & kisses!