Pages

Saturday, 12 October 2013

Kerja Kita Ibadah Kita

Human Chromosome (Google Image)

Dah hampir 2 minggu Farah masuk kerja. Sibuknya lifestyle Farah kat KL ni, Allah je yang tahu. Kes-kes patient yang nak di-analyze dan nak report out berderet menunggu. Kesian patients. Kalau ikutkan penat, memang dah lama colapse. Tapi Farah selalu cakap kat junior scientists lain untuk motivate diorang, analyze kes patients ni, buatlah seperti mana kita nak orang urgentkan atau prioritizedkan kes anak kita sendiri kalau anak kita sakit. Sedih bila mengenangkan orang yang kerja di hospital kerajaan ni, buat sambil lewa je. Ingatlah..kerja kita membantu pesakit adalah salah satu ibadah dan boleh jadi sebagai saham kita di akhirat. Nothing else yang kita nak kejar. 

Chromosome analysis yang hari-hari kena hadap, hehehe.. (Google image)

Dan bagi Farah, orang yang kerja di hospital ni ada banyak sangat peluang nak dapat pahala yang berlipat ganda, selain amalan kita yang lain. So please.. jom kita kerja kerana Allah :)

6 comments:

  1. berbangga dengan awk sebab beranggapan cmtu..biala membuat sesuatu kerja dgn ikhlas,xdibalas didunia tp pahala nyaberlipat kali ganda ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks TB, saya cuba tanam sikap and positive mindset dgn kwn2 lain juga :)

      Delete
  2. Ya betul tu farah.. ikhlaskan diri & Allah pasti melipatgandakan pahala atas setiap keikhlasan itu!.. Moga dalam redha & perlindunganNya, insyaAllah..amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin..Terima kasih cikgu Aini..:-)

      Delete
  3. As salam Kak Farah. Saya setuju dengan akak. Kembar saya pun kerja kat lab hospital diputrajaya. bila tengok cara dia keje sampai dalam hati rasa sayu. penat dia bekerja. Betul tu, keje dihospital ada banyak peluang untuk tambah pahala.

    ReplyDelete
  4. betol kak. tapi byk org keja hospital ni buat keja sebab gaji ja lgsg xeclas , marah org pon ekot dan ja.. macam beban bagi depa sdg kan tu memang tugas..

    ReplyDelete