Pages

Monday, 9 September 2013

Weekend Break : Brussels

Grand Place, Brussels
A few more weeks left in London, kisah fairy tale kami di negara orang akan berakhir tak lama lagi..lepas ni kena balik, back to reality.hehe.. Kami pilih untuk ke Brussels, the heart of Belgium. Macam biasa, kami pilih untuk naik Eurostar dari St Pancras International London untuk ke Brussels. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 2 jam. Apa yang Farah nak recommend kali ni is the location yang kami pilih. Kami booked Novotel Centre Noire Brussels Hotel. Hotel ni betul-betul di tengah-tengah tarikan pelancong. Kedudukannya agak strategik sebab bukan di tengah kesibukan area Grand Place ni, tapi jaraknya 5 minutes walking distance (lebih kurang 0.3 miles), kira ok lah..tak ada lah bahaya dengan orang mabuk malam minggu. Plus jimat kos sebab jalan je!

Novotell Centre Noire - Basic but cosy room
Interior hotel ni cosy dan ada fitness centre. Sangat mesra pelanggan, boleh masuk bilik awal, waiting area siap ada xbox dan pc (ni as compared to Paris ye).. Orang Belgium lebih sopan dari French, tu paling penting. Belakang hotel ni ada St Catherine Chapel. Keluar simpang dari hotel ni pulak, ada a few restoran makanan Halal (3 minutes walking) dan Metro/Tram Station - Stesen Du Brouckere. Jadi, memang makan dan transport sangatlah senang. 

St Catherine Chapel, right behind the hotel
Du Brouckere - Main road nearby hotel
Salah satu restoran halal
Tak jauh dari hotel ni, tersergam Grand Place. Tarikan utama pelancong. Kebetulan masa kami visit ni, ada Beer Weekend la pula.. tak dapat la tengok Flower Carpet yang famous kat depan Town Hall tu. Satu lagi, jangan terkejut tengok banyak patung budak kecil tengah kencing ye. Itu Manneken Pis, satu character famous kat sini. Ada beberapa mitos berkenaan patung ni. Tapi yang paling famous ialah kisah budak kecil nama Julianske. Kononnya dia telah 'urinate' di tengah bandar Brussels yang terbakar untuk selamatkan bandar ni. 

Manneken Pis, terletak di simpang Rue de I'Etuve/Stoofstraat dan Rue du Chene/Eikstraat 




Selain Manneken Pis, coklat dan waffle pun adalah tarikan utama kat sini. Paling kelakar bila tengok orang kat sini makan waffle sambil menonton si Manneken Pis ni.. Dah macam pesta pula jadinya. Anyway, bagi sesiapa yang ada plan nak ke Brussels, it is recommended to try. Walaupun mereka guna bahasa Dutch dan French, tapi so far the place are very welcoming. Kami memang tak tahu cakap both bahasa ni..tapi survived lah! :)

14 comments:

  1. kak farah!!! amboi seronoknya .... :) kat sana mmg diaorang cakpa bahasa dia kan.. kita pun tak faham kalau dengar^^

    rindu jugak deno kat kak farah! dua tiga hari ni busy sket.. lepas upadte2 blog, buat yg customer pulak.. yg drop box tu pun deno xboleh buat lagi.. install dah tapi tak tahu nak guna.. nanti free2 kita cakap pasal tu eh kak farah :) peluk cium irfan untuk deno neh... comel!!! sian la irfan, nanti sedih bestfriend dia nak balik dah... hehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula..tak lama lagi dah nak balik :) nanti balik umah tok, kami singgah rumah deno ye..

      Delete
  2. Replies
    1. jalan2 sementara ada peluang je ni, cik nor:)

      Delete
  3. kelakar pulak bila baca mitos budak tu kencing utk padamkan kebakaran..macam2 la dorg ni ..hee:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tula..mitos ni most of the time mengarut je rasenye :)

      Delete
  4. Replies
    1. Kak Nah, jalan-jalan cari pengalaman kat tempat orang :)

      Delete
  5. seronoknya..kawan saya yang study kat london pun ada pegi brussels. agaknya mmg betul2 best ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ainim, Brussels ni salah satu favourite sebab senang nak pegi naik train laju tu, masuk tunnel bawah laut, 2 jam je dah sampai :)

      Delete