Pages

Thursday, 5 September 2013

W-sitting Toddler? Stop them!

Bila ada kelapangan atau newsletter baru pasal parenting, Farah akan cuba baca. And I came across dengan satu artikel ni. Teringin nak share. 

Image source : YummyMummyClub
Pernah tak kita ternampak anak kecil kita duduk macam ni terutama sekali masa tengah leka bermain, makan atau membaca? If yes, please stop them from doing this immediately. Sebabnya, kedudukan macam ni boleh menyebabkan:

  • Hip Distortion - pinggang terkehel/terpusing
  • Knee and Foot Distortion - lutut dan kaki terkehel
  • Poor Development of Core Muscles - Masalah/pembentukan otot penting (perlahan)
  • Lack of Cross-Body Coordination - Kurangnya kordinasi pergerakan badan
p/s: saya bukan majoring physiotherapy, hanya sekadar berkongsi :)

(Sumber : YummyMummyClub )

18 comments:

  1. ok pnh tgok..tp xthu plak ada effect yg xelok..nice sharing =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tula..sbb toddler ni masih lentur kan..

      Delete
  2. masa kecik2 suka duduk macam ni...tapi bila dah besar sikit tak ley buat dah...he he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe..dah tua2 ni dah keras badan :-)

      Delete
  3. thanks sharing. nad baru tau. kecik2 dulu ada la penah buat. org kata duk 'W' hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. You're welcome..dh besar ni, Nad jgn duk gtu lg ye!

      Delete
  4. nice info. duduk macam tu sedap kut..hehe =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tula..syok pula tu sambil main :)

      Delete
  5. sllu gak tgk toddler dduk ceni kak..
    thanks sharing info ni.. ana bru je
    tawu ni kak hehe




    slm kenal,
    anamizu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks singgah sini anamizu..salam kenal :)sama2 kita share info ye

      Delete
  6. terima kasih diatas info berguna

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-samalah kita stop anak2 dari duduk gini :)

      Delete
  7. perkongsian yang menarik ni..sy pun baru tau hal ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akmal, good parenting input for you ni :)

      Delete
  8. kakak saya sampai ke besar duduk cenggini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah..biar betul Ainim..lenturnya badan dia :)

      Delete
  9. nice share.. 1st time dengar.. pha is dari kecik lagi dah try duduk mcm tu tapi tak boleh buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus juga kalau tak boleh buat..kurang sikit risiko distortion tu ;)

      Delete