Pages

Friday, 20 September 2013

Real Story : Online Shopping, Too Good To Be True

Sumber: google

Kisah benar yang terjadi kat kami sejak sebulan lalu. Kisahnya ada seorang kawan dari Malaysia. Kononnya nak kirim kasut Fitflop dari UK, dengan harapan boleh join shipping sekali dengan barang kami. Farah suggest Fitflop online UK website yang Farah sangat pasti, memang original site.

Original site Fitflop UK
Tapi kawan ni search lagi dan jumpa page lain, yang katanya jauh lebih banyak diskaun. Ok lah, dari niat asal nak beli sepasang kasut, dia end up beli 6 pasang kasut dan dialamatkan ke rumah kami di London. Sampai hari untuk shipping, kasut belum sampai. Encik husband dah mula smells something fishy. Dia buka website tu:

Fitflop online UK 
Boleh klik pada link yang Farah letak tu. Memang sekali tengok, macam tak ada apa yang pelik. Bila tengok contact us, aikkk.. kenapa personal email, bukan email company ni.. alamat pun tak ada. Sales sampai 83%..Mak aii!! Farah pergi Royal Mail, rumah jiran-jiran, call Parcel Force dan last sekali, Custom UK. Haa baru tau, kasut tu kena rampas oleh kastam UK. Lepas beberapa hari, dapat surat pulak dari UK Border Agency..Risau la takut jadi kes.

Surat dari UKBA
Nak lupus!
Dan akhir sekali, masa tengah tulis entri ni, Fitflop.com email kami untuk sahkan bahawa website tersebut memang menjual barang non-genuine. Harap-harap kawan kami tu dapat lah refund kasut-kasut yang diorder tu ..bukan sikit. Worth RM1000 untuk 6 pasang tu! Sekadar berkongsi cerita :)







12 comments:

  1. pergh... sampai seribu kak? erk... deno tak pernah shopping online sbb takut jd kes tipu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat oversea biasanya ok je online shopping..especially masa snow, order bawang pun tesco online je..cuma yg pelik2 mcm ni kena beware :)

      Delete
  2. mak aiii... tu lah silap nya dia xnak ikut yang akak bagi mula2 tu. spatut nya beli lah barang dari sumber yang boleh di percayaiii ... bukan nya rambang mata kerana sale ja,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa pun kalau kami nak shop online brg mahal, kitorg study betul2 dan dah confident baru order..

      Delete
  3. wahh sampai seribu ?? kena check betul-betul kalau nak beli online

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah..ni kes rambang mata sebab sale smpai 83%..aduii

      Delete
  4. Yikes! We have to be extra careful when it comes to the world wide web. Anything can happens.

    ReplyDelete
    Replies
    1. It's true Nisa..even amazon UK or US are sometimes much more reliable in things like these. Nonetheless, we still have to double check customers' reviews, just an extra caution :)

      Delete
  5. nak beli online boleh..tapi kena tahu la laman web tu betul atau palsu kan..bahaya jugak ni >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul..especially barang label brands, kalau murah sgt tu, mesti something weird somewhere kan..

      Delete
  6. hu3..bhya btol =) hrp dpt la duit tu blik..yg pntg lepas ni kenalh cek btol2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah yg kesian kat dia..hopefully dapat refund walaupun kita tahu peluangnya mmg tipis

      Delete