Pages

Friday, 13 September 2013

Brussels : The Grand Place

The welcoming Brussels
Entry ni kira sequel to cerita weekend kami di Brussels. Tempat penting yang wajib singgah adalah Grand Place. Kat sini terdirinya bangunan-bangunan attractions dalam susunan empat segi, sehingga membentuk satu kawasan lapang yang luas kat tengah-tengah. Kebetulan masa kami datang ni, ada event 'Beer Weekend Festival' la pula..so bila start malam, mula la bahaya..sebab diorang ni dah start mabuk beramai-ramai. Anyway, ni antara 'hasil tangkapan' kami kat sini:

Town Hall, bangunan yang sama di malam hari
Ukiran pada Town Hall
Kalau diperhatikan pada gambar Town Hall kat atas tu, setiap pillar pada dinding Town Hall ni ada statue yang berlainan rupa. Kami pun terkesima tengok, macam mana lah Belgian ni rajin sangat untuk bina satu-satu patung macam tu. 

Music band  sempena festival


Salah satu booth yang turut serta event ni
Town Hall ni macam bangunan majlis perbandaran kat sini. Pada hari yang kami sampai kat sana ni, music band majlis bandaran ni dah siap sedia untuk main lagu sempena majlis perasmian untuk acara hujung minggu ni.

Musee de la Ville de Bruxelles
Nama yang lebih senang nak sebut untuk bangunan ni ialah Museum of the City of Brussels. Kami tak sempat pun muzium ni sebab terlalu ramai orang time ni. Kononnya kat dalam bangunan ni tersimpan baju-baju yang dipakai oleh si Manneken Pis, budak yang kencing untuk padamkan kebakaran kat bandar ni dulu-dulu (mitosnya lah!). 

p/s: Farah tengah sort out gambar dalam istana Belgian, will update again :)


6 comments:

  1. bestnya nie :) Nad nak pegi lagi je hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom kita kumpul duit, gi sama2 pulak! :)

      Delete
  2. Cantiknyaaaaaaaa... camne pemandangan di malam hari plak??mesti lagi cantikkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azwar..malam memang cantik..nanti nak try cari mana gambar sesuai, sebab takut nak snap di tengah-tengah orang mabuk time tu :)

      Delete
  3. nice piccas farah, suka akak tengok, nak sampai tak taulah bila lagi... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti mesti ada peluang tu..farah share piccas mana yang ada je :)

      Delete