Pages

Tuesday, 27 August 2013

London King's Cross Station dan Harry Porter


King's Cross Railway Station adalah terminal keretapi utama di London yang dibuka pada tahun 1852.Terletak paling atas bahagian central London, bersimpangan dengan  Euston Road and York Way (dekat dengan University College London, my so-called uni). Di sini juga terletaknya Hotel St Pancras dan St Pancras International Station yang biasanya kalau nak ke Paris, Brussels atau Amsterdam, mesti kena ambil Eurostar dari sini. Filem bersiri Harry Potter pun banyak menggambarkan kawasan di Endland, termasuklah stesyen ini.

St Pancras Hotel
Interior - St Pancras International
Salah satu pintu masuk
Signage di platform Underground Tube
Dalam filem Harry Porter, kononnya mereka naik keretapi dari King's Cross St Pancras ni ke Hogwarts. Sempena scene dalam filem tersebut, pihak stesyen ni dah sediakan/bina satu dinding dengan Signage Platform 9 3/4 dan troli yang kononnya dah separuh tembus dinding. Kami pun sama tak lepaskan peluang. Walaupun kena beratur panjang nak ambil gambar ni..



Platform Harry Porter ke Hogwarts
Susah jugak nak tiru gaya Harry (biasa la, mak yang over)
The Platform 9 3/4 Shop -tempat menghabiskan duit :) 
Barang2 ni semua untuk dijual ye, bukan display semata2 


(Source : Google images)

Tempat2 macam ni kira 'free London attraction'. Jangan tak tahu, Zoo kat sini pun cecah RM150 sorang untuk masuk. So, as part of jalan2 dan ambil gambar, tempat ni is one yang saya recommend :)

15 comments:

  1. Replies
    1. Thank you singgah cik nor..sekadar berkongsi cerita :)

      Delete
  2. bestnya. :D nad x sempat pegi yg harry potter nie huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farah perasan kat blog Nad tu, kira banyak tempat Nad sempat pegi in few days time..tu kira ok sangat! :)

      Delete
  3. Assalammualaikum....buttercakemama,

    cantik dan menarik... tempat kat sini kan...

    mselim3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam mselim..

      cantik mmg cantik..satu lg, sebab benda yg tak ada kat Malaysia..sekadar berkongsi :)

      Delete
  4. wah bestnya kak farah dapat pergi platform tu... kak farah tak cuba ke masuk dalam dinding tu? hihihi... mana tahu boleh masuk kan, sbb budak2 Hogwarts masuk dalam dinding tu... hihi^^

    p/s: akak, deno dah bertukar domain ke www.dayangdeno.com. Nanti kak farah tukar link kat bloglist ya :)

    ReplyDelete
  5. kak, deno nak share satu gambar kat fb ya.... platform 9 3/4

    ReplyDelete
  6. tq kongsikan gambar.dulu masa baca uku harry potter selalu kena imagine stesen keretapi ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2..skrg Putri dh x payah imagine lagi :)

      Delete
  7. wow.. beauty of London.. I like destination

    ReplyDelete
  8. sy memang peminat setia harry potter nih..teringin sgt nak g tgk platform tu >.<

    ReplyDelete