Pages

Wednesday, 21 August 2013

London Attraction : Rock on Top of Another Rock

Panjang kan nama attraction ni? Beberapa minggu lepas, kami jalan-jalan menikmati musim panas London. Masa visit Rock on Top of Another Rock ni, dalam bulan puasa. Walaupun penat, kami tetap nak isi weekend kami dengan aktiviti, especially satu family macam ni. Hopefully sebagai satu gaya hidup sihat :)


Rock on Top of Another Rock ini adalah arca awam pertama oleh artist Switzerland iaitu Fischli dan Weiss, direka khas untuk dipamerkan di UK. Batu ini terletak di Kensington Gardens dan melambangkan sculpture unik pertama dan paling basic dari seluruh dunia. Dua batu-batu besar ni dibentuk dari glacial igneous granite boulders. Kedudukan satu batu yang  balance atas another batu ni boleh dilihat dari macam-macam view di seluruh park ni.


Dua musim berlainan : Rock on Top of Another Rock, end Winter 2013


Sudut berbeza, musim berbeza : Summer 2013


Yang menarik pasal batu ni is that dia punya balancing atas each other tak kira musim berganti, dua2 batu tetap maintain je. Sesiapa yang singgah kota London nanti, boleh la cari batu ni. Ada terletak kat Kensington Gardens, tengah2 London :)

6 comments:

  1. kalau tolak batu ni nanti dy jatuh tak??hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe kena cuba tolak dulu la ni..tp kan entah2 matsalleh ni dh mmg tanam besi kat dlm batu ni, sbb nak bg hold and balance punya pasal ;-)

      Delete
  2. unik..tapi kalau tolak batu yang atas tu, xjatuh ke?? rasa macam diorang dh bt je arca ni =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin jatuh, mungkin tak..sbb diorg mmg sengaja cipta sculpture ni kan..mesti diorg dh buat something nk bg tahan :)

      Delete