Pages

Thursday, 22 August 2013

Bersantai dengan Cappuccino di rumah

Bagi coffee lover, minum secawan coffee dengan kek di mana2 coffee shop yang cosy memang menjadi satu kepuasan. No matter berapa jam duduk melepak kat situ, tengok gelagat orang, tetap boleh rasa terhibur. Psychological destressed di hujung minggu. Tapi ada masanya, kita tak sempat nak keluar berpoya2 gitu. Especially bagi yang dah ada rumahtangga, weekend lah masa nak buat laundry, kemas rumah, masak menu sedap2 untuk family. So, ada lagi satu alternatif, why not kalau kita sediakan satu area yang cosy di rumah kita, dan buat sendiri coffee drinks favourite kita. Jom try cara saya buat Cappuccino:

 1. Isi kopi


2. Filter kopi ke dalam cawan 



Filter kopi sama ada 1/2 atau 2/3 cawan. Spare ruang kat atas tu untuk tuang susu dan buih-buihnya nanti.


3. Isi susu dan 'froth' susu




Step untuk frothing susu ni penting. Froth ni ialah proses susu 'ditembak dan blow' dengan steam panas sampai susu jadi berbuih. Lapisan buih hanya kat atas, layer bawah tu masih cecair macam biasa. Dah siap frothing, tuang je atas kopi. Siap!



Coffee machine yang saya pakai ni jenis biasa, yang tak ada grinder/pengisar biji kopi (yang tu mahal sampai beribu ringgit!). Bagi yang simple macam ni, function yang ada pun hanya filter kopi dan froth susu. Sekadar berkongsi pengalaman dan kecintaan saya pada kopi :)

28 comments:

  1. woaaa sedapnya kopi macam nie. betul2 kaw hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..sebab minat punya pasal, sanggup usaha nak bikin kaw..hehe

      Delete
  2. Replies
    1. hidang pulak dengan croissant panas atau donut..lagi yumm :)

      Delete
  3. i'm coffe lover...hakhakhak!!!

    ReplyDelete
  4. Lama dah tak minum kopi.. Terliur plak.. Tapi umah Mieza takde coffee machine nak buat macam ni.. Huhu..
    ZON PERMAISURI CHOMEL

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mieza, boleh cari yang basic dan murah punya. Tabung sikit2 nanti beli la :)

      Delete
  5. nampak sedap..tp nak bli coffee maker tu yg malas sikit :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aiii.. kat Jepun mesti ada local brand murah2 and of good quality punya :)

      Delete
  6. wahhh.... capucino mmg peberet deno! lagi kalau yang sejuk... wahhhh best2! :)

    p/s: smlm mimpi kak farah... ekekeke... sampai ke london deno... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeke..nanti deno dtg rmh, kita buatkan..special punya. rindu org Malaysia lah!

      Delete
  7. Nampak sungguh sedap diminum...mesti best
    Singgah pertama kalinya di sini dan done follow...:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you for visiting, Mia..kopi serbuk biasa je..yang penting froth susu, itu yang menjadikan dia cappuccino :)

      Delete
  8. teringin nak cuba. nampak sedap sangatt. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba lah..jangan lupa buih susu tu, mesti smooth ye :)

      Delete
  9. sedap ke rasa kopi camni?? kt sna sng x nk cri mkanan yg halal?? nti kgsilh yup cmne nk thu halal haram kt sna =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kopi yg kitorg beli jenis roasted coffee, costa tu common brand kat sini..:)Makanan halal sgt senang nak dpt. Nanti saya cuba kongsikan

      Delete
  10. sedapnye..klu minum kat luar mau mahal jugak nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..ni kira long term investment..anggaplah 10 kali cost pegi starbuck, dpt mesin ni sebijik..pejam mata masa beli :)

      Delete