Pages

Sunday, 18 August 2013

Appreciating Life : How We Do It Here

Late afternoon on Friday:

10 minit sebelum balik tu, memang dah tak kuasa dah nak hadap thesis kat hospital ni. Jadi I start heading off to pantry kat department ni..Cari air sejuk, sebab London kan Summer sekarang ni. Panas jugak. Niat hati nak duduk lepak sekejap. Tapi tula.. mata ni nampak pulak satu novel yang ada atas coffee table kat pantry ni. Siap ada love note lagi:

"A nice easy read. Non-fiction. It should only took you a few hours. I need it back by 090913. Gil 160813" 

I tengok novel tu, "A Street Cat Named Bob, by James Bowen"

 Hati berdetik, "duduk la baca satu or dua pages, tengok dulu best ke tak"

Thank you, Gil!
Dah duduk baca sampai page 5, rasa syok la pulak. Tambah lagi dah lama sangat tak sempat nak baca novel ni. Fikir-fikir balik, boleh la..buat baca dalam Underground Tube, nak gi hospital and balik rumah kan. Jadi, I gi cari lady nama Gil ni dan minta pinjam novel ni. Maklumlah, sebab I am only a postgraduate student yang buat thesis kat hospital tu. Bukannya staff. Tapi Gil memang happy to lend it to me. There it goes, ambil la buku ni. Cuba baca over the weekend dan dalam tube nanti. 

Tak tahu la kenapa..memang betul la, bila kita buat baik kat orang, orang jadi happy, kita pun sama. Teringat pula quote yang penah I baca masa sekolah dulu: 

 "Shared joy is a double joy; shared sorrow is half a sorrow" 

Lepas dapat novel tu, I quickly go back to my desk and took out dua cadbury chocolate rolls, bagi kat officemate dua orang, Monica dan Jenny. Diorang yang stress nak balik lagi sejam pun, dah berubah muka jadi happy. See, lagi sekali, the world has changed. Tambah lagi senyuman yang boleh kita tengok.

Friday afternoon treat untuk Monica dan Jenny :-)
Ok lah, packed bag, off computer, balik.. Again, masuk dalam tube, biasa la lepas office hour, confirm kena berdiri kan..Baru je letak bag kat lantai and trying to grab mana-mana tiang unutuk support, one gentleman yang tengah duduk and babysit anak dia dalam pram approached, 

"You can get my seat, I am off at the next stop"

"Thank you very much" (happy sangat, mode gembira dah bertambah lagi) 

Bila duduk tu, baru perasan, wife gentleman tadi duduk kat opposite seat je. Sarat mengandung, I said in my heart: "Ya Allah, rahmati lah keluarga ini" 

Without bothering, what colour skin they are having, agama apa mereka anuti. I don't mind at that time, because all I want at that time was happiness and blessing dari Allah. Semoga kita semua boleh apply appreciating each other ni kat mana-mana. 

Turun dari tube, terus terfikir, nak drop by Tesco lah.. nak cari bahan nak masak, kuah kacang and rendang untuk match dengan nasi himpit and lemang. Nak treat my chilhood friend yang akan visit kami esok.So that kita boleh spread the love and happiness lagi :-)

4 comments:

  1. Replies
    1. Selamat hari raya..thank u singgah :)

      Delete
  2. betul2x.sy stuju. apa2 yang kta share dgn org lain akan btambah nikmat especialy part makanan nie. mungkin sbb berkat kot =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..life is about sharing..tak kemana pun kalau kita simpan untuk diri sendiri kan :)

      Delete